Suda Yaşayan Canlı Türleri
Suda Yaşayan Canlı Türleri
Su altı yaşamı konusunda milyarlarca canlıdan söz edebiliriz. Bu canlılar bilimsel olarak gruplandırılmıştır. Bu gruplar;
- Balıklar
- Algler
- Su bitkileri
- Amfibyumlar
- Su sürüngenleri
- Dallı bacaklılar
- Denizanaları
- Derisidikenliler
- Deniz memelileri
- Yumuşakçalar

Su Altı Yaşamının Enleri
Su altında yaşayan en büyük balıklar balina köpekbalıkları olarak kayıtlara geçmiştir. Ortalama 13 metre boyunda olan bu balıklar, yaklaşık 15 ton ağırlığındadır. Balina köpekbalıkları insanlara zarar vermemekte ve küçük balıklar ile beslenmektedir.
Su altındaki en küçük balıklar ise Trimmatom Nanus ismindeki Hint Okyanusu’nda yaşayan balıklardır. Ortalama 1,5 milimetre boyundaki bu balıklar mikroorganizmalar ile beslenmektedir.
Su altında en çok bulunan balık, küçük tatlı su balığı olan “Işıldakbalığı”dır. Işıldakbalığı’nın toplam sayısının 10 trilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Kendi büyüklüğüne oranla en fazla besin yiyebilen balıklar Karayutan balıklarıdır. Karayutan balığı, menteşeli ağız yapısı sayesinde kendisinin iki katı büyüklüğünde başka bir balığı yiyebilmektedir.
Suda yaşayan hayvanlar içerisinde en ilginç olanı hayalet balıklardır. Suda yaşayan bitki görünümüne sahip olan hayalet balıkların görülmesi neredeyse imkansızdır. Bunun nedeni ise bulundukları ortamdaki bitkilere olan benzerlikleri ile ayırt edilebilmesinin neredeyse imkansız olmasıdır.Balıklarla ilgili en ilginç bilgi ise dört gözlü balıkların gözlerinin ikiye bölünmüş olmasıdır. Bu balıklar su yüzeyinde yüzdükleri zaman gözün alt kısmı suyun altını görürken, üst kısım ise suyun üstünü görmektedir.Su altı yaşamı hakkında diğer bir ilginç bilginin konusu ise deniz atlardır. Deniz atları saatte en fazla 16 metre yol katedebildikleri için dünyanın en yavaş canlıları olarak bilinirler.Su altındaki sayısız canlı türü, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Dünyamızın büyük çoğunluğunu kaplayan suların bünyesinde barındırdığı canlılar, doğal yaşamın devamı için vazgeçilmez konumdadır.


Yorumlar
Yorum Gönder